Opis
Ksylitol 250g
Masa netto:250g
Producent: Naturo
Ksylitol, zwany też cukrem brzozowym, ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, czyli zwykły cukier spożywczy. Kaloryczność ksylitolu jest aż o 40% niższa, niż kaloryczność sacharozy, ale obydwa obniżone względem cukru spożywczego parametry nie wpływają na smak Te dwa cukry nie różnią się również wyglądem. Obecnie ksylitol pozyskuje się z najczęściej z kukurydzy, jedynie w Finlandii część producentów nadal wykorzystuje korę brzozową do jego produkcji. Ksylitol, w odróżnieniu od sacharozy, nie przyczynia się do powstawania próchnicy i nie sprzyja rozwojowi grzybicy.
Składniki:
100% ksylitol
Wartość odżywcza produktu w 100g:
Wartość energetyczna: | 1000 kJ/ 240 kcal |
Tłuszcz: | 0g |
w tym kwasy tłuszczowe: | 0g |
Węglowodany: | 99,8g |
W tym cukry: | 0,02g |
Błonnik: | 0g |
Białko: | 0g |
Sól: | 0g |
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Polbioeco Polska sp. z o.o. ul. Do Dysa 5, 20-149 Lublin
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.