Opis
Sos rybny
Masa netto:200ml
Producent: REAL THAI
Sos rybny Real Thai to przyprawa używana w kuchni krajów orientu. Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki. Charakterystyczny zapach i smak, podobny nieco, lecz dużo intensywniejszy niż u solonych śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier. Najczęściej stosowany jest do przyprawiania lub solenia potraw np. z ryb, wieprzowiny, drobiu i owoców morza, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem. Dobrze przyrządzony sos rybny ma ciemnobrązowy kolor i cierpką woń. Do poszczególnych potraw dodaje się go w bardzo małych ilościach, gdyż w dużych mógłby zepsuć smak potrawy.
Składniki:
ekstrakt z sardynek 68%, sól, cukier.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
Wartość energetyczna: | 219kJ/52kcal |
Tłuszcz: | 0g |
w tym kwasy tłuszczowe: | 0g |
Węglowodany: | 5g |
W tym cukry: | 5g |
Błonnik: | 0g |
Białko: | 7,9g |
Sól: | 27,1g |
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Producent: Dystrybutor: Kuchnie Świata S.A. ul. Słodowiec 10 /10, 01-708 Warszawa
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.